No events found.

Bio-defensie: Hoe houden we Nederland veilig met behulp van medische technologie? Aanmelden via KIVI, Ook voor niet leden. 1 APRIL 2021 

WEBINAR 19.30-21.00 UUR AANMELDEN OP KIVI SITE 

 Biodefense 01042021

Op donderdag 1 april  organiseren KIVI en Studievereniging Paradoks samen een evenement, waarin medisch technische ontwikkelingen van de nationale defensie worden uitgelicht. Dit zal een anderhalf uur durend evenement zijn waarin drie sprekers aan bod komen met hun eigen expertise in dit gebied en waarin natuurlijk ruimte is voor vragen.

De avond zal geopend worden door Stef Stienstra, afgestudeerd in medicijnen en biochemie, die op dit moment onder andere werkt aan het ontwikkelen van optimale biologische verdediging van Nederland door de bio-detectie, identificatie en diagnostische capaciteit te verbeteren. Dit doet hij voor het Ministerie Defensie als reserveofficier in samenwerking met verschillende instituten en bedrijven waaronder TNO. 

De tweede spreker van de avond is Hans van Leeuwen, werkzaam als senior scientist bij TNO defensie research & development afdeling CBRN Protection. Zijn expertise draagt bij aan het vinden van oplossingen voor bescherming bij biologische incidenten en aanvallen. Voor zeer gevaarlijke bacteriën en virussen bestaat dit uit detectie, identificatie en waar nodig waarschuwing bij uitbraken. 

Gerold de Valk zal deze avond afsluiten met hopelijk een ingenieurs oplossing. Hij is werkzaam bij Biosparq, een bedrijf dat gefocust is op een snelle diagnostiek van infectieziekten in de gezondheidszorg. Neem een kijkje op de site voor meer informatie:https://www.biosparq.nl/ 

Al met al zal het een avond worden waarin je kennis kan maken met de biologische defensie van Nederland en waar we ook de diepte in zullen gaan over de medisch technologische toepassingen om de nationale veiligheid te behouden.

Deelname is gratis. Je kunt je aanmelden via de KIVI website. De link voor deelname ontvang je bij aanmelding.

Mijnwater Heerlen

6 november 16.oo-17.30 uur webinar 

zie https://www.kivi.nl/afdelingen/regio-noord-en-midden-limburg/activiteiten/activiteit/webinar-geothermie-mijnwaterenergie

De gezamenlijke regio’s Noord en Midden-Limburg en Limburg-Zuid organiseren een Microsoft Teams Webinar over het onderwerp Geothermie/Mijnwaterenergie.

In de voormalige mijngangen onder Heerlen ligt de basis van wat nu een innovatief circulair energienetwerk is, namelijk warm water. Deze laagtemperatuurbron, die warmte maar inmiddels ook koelte levert aan woningen, kantoren, winkels en industriële bedrijven, is zo doorontwikkeld dat het ook restwarmte uit de omgeving benut en bij minder vraag zorgt dat de restenergie in daarvoor bestaande, ondergrondse gangen of energiecentrales met buffervaten wordt opgeslagen. Het startte ooit met een project van de gemeente Heerlen in 2005, toen op verschillende dieptes werd geboord naar het water in de mijngangen, voor de warme bronnen tot wel 700 meter diepte.

Het Heerlens Mijnwaterproject verschilt daarom van andere geothermieprojecten in Nederland. Het was de eerste diepe boring (> 500 meter) voor het winnen van aardenergie. Om die reden werd er ook voor het eerst een aardwarmte-opsporingsvergunning verleend in het kader van de nieuwe Mijnbouwwet.

Het project werd een bedrijf in 2013 en evolueerde snel. Zo brengt het niet alleen energie uit de mijngangen via ondergrondse leidingen naar de klant, het wisselt ook energie uit via ondergrondse uitwisselstations, tussen gebouwen onderling en de mijngangen. De mijngangen worden nu alleen nog als opslag (buffervat) gebruikt. Het zeer lage temperatuursysteem voor verwarmen (28 °C) en koelen (16°C) beperkt zich niet tot één gebouw, maar voorziet een compleet herstructureringsgebied met diverse functies (wonen, werken, winkelen, zorgen) van duurzame energie. Limburg Energie Fonds van de Provincie Limburg zorgt ervoor dat Mijnwater B.V. haar netwerk kan uitbreiden om nog meer woningen, kantoren, supermarkten en zorgcentra te voorzien van behaaglijke warmte in de winter en aangename koelte in de zomer.  

geothermie1

Programma:

De heer Ed Smulders (Technisch Manager bij Mijnwater B.V.) neemt ons mee in de ontwikkeling van het  Mijnwatersysteem en de transitie naar een 5e generatie warmte- en koudesysteem. De corporate bedrijfsfilm van Mijnwater (Nederlands gesproken, Engels ondertiteld) vertelt het verhaal van dit innovatief energiebedrijf in Heerlen.

Ed Smulders gaat in op de volgende onderdelen:

  • Werkingsprincipe en doelstellingen
  • Huidige status en behaalde resultaten
  • Toekomstige activiteiten

Vragen kunnen worden gesteld, zowel vooraf bij aanmelding, als via de chat tijdens de lezing.

We starten om 16.00 uur. Ons advies is om rond 15.45 uur online in te loggen (volgens instructie die wij u na uw aanmelding toezenden). Beoogd einde (afhankelijk van vragen) om 17.30 uur.

Bijzonderheden en aanmelding

  • Vanwege het coronavirus hebben wij ervoor gekozen de lezing in deze vorm aan te bieden. U neemt deel via “Microsoft Teams”.
  • De voertaal is Engels in verband met de deelname van Duitse collega’s van het VDI Duitsland, Niederrheinischer Bezirksverein.
  • Maximaal 200 KIVI-deelnemers kunnen deelnemen.
  • Er zijn geen kosten verschuldigd.
  • Aanmelden kan tot uiterlijk maandag 2 november 2020. U krijgt dan een instructie en een link toegezonden waarmee u toegang krijgt tot het Teams Webinar Geothermie/Mijnwaterenergie.

662 Ledenbijeenkomst Familiedag

bezoek aan de Kazematten / Hogen en Lage fronten Maastricht

Zaterdag 

:

12 oktober 2019

Ontvangst vanaf

:

13.00 uur

Locatie 

:

Kantine Stadsschutterij van Maastricht

Statensingel 14

6217 KD Maastricht

 

 75C322A1 6CFA 4067 A94E 91A5D0A0534C

De vestingwerken van Maastricht

zijn ontstaan in de loop van de vergane eeuwen en omvatten diverse boven- en ondergrondse bouwwerken. Op 12 oktober gaan we met gidsen van de Stichting Maastricht Vestingstad 
( SMV ) een bezoek brengen aan de kazematten. De kazematten zijn nu een ondergronds gemetseld gangenstelsel dat is aangelegd om de stad tegen ondermijning te beveiligen.
In de 16e eeuw werden gangen gegraven om onder de vijandelijke vestingwerken buskruit tot ontploffing te brengen om op die wijze een bres te slaan in de verdedigingswerken. 
De verdedigers en de aanvallers bedienden zich van deze ‘mijnen’ om de vijand schade toe te brengen.

Later in de 17e en 18e eeuw werden deze ‘mijnen’ gemetseld om een meer permanente verdedigingslinie te creëren.

De gidsen van SMV zullen eerst uitleg geven over de vestingwerken die we gaan bezoeken.

De Stichting Maastricht Vestingwerken 1976 

Is opgericht met als doel de vestingwerken van Maastricht te onderzoeken en zoveel mogelijk in het werk te stellen om deze voor Nederland werkelijk unieke vestingwerken te behouden en te restaureren.

Op de website www.maastrichtvestingstad.nl kunt u meer informatie lezen over de stichting en de vestingwerken.

Enkele praktische zaken:

• Aanvang 13.00 uur 
- ontvangst met koffie en vlaai
- start rondleiding 14.00 uur
- einde rondleiding ca 15.30 uur 
• Kinderen zijn onder begeleiding welkom
• Goed schoeisel is vereist
• Aanmelden kan tot en met 4 oktober
• Parkeren kan nabij de kantine

Kosten:

De eigen bijdrage is vastgesteld op € 5 per persoon.

Aanmeldenkan bij:
 

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Uw aanmelding voor deze middag ontvangen wij graag uiterlijk vrijdag 4 oktober


Uw aanmelding is pas definitief als ook uw eigen bijdrage voor dit bezoekis voldaanop rekeningnummer NL62RABO 0173 6306 85, t.a.v. VIZL,  onder vermelding van: vestingwerken Maastricht.

Namens het bestuur:

Theo Nohlmans

William Buil

Wim Carsouw

Huub Dinjens

Herbert Michon

Jo Bergers

- voorzitter

- secretaris

- penningmeester

- commissaris

- commissaris

- commissaris

663e Ledenbijeenkomst Protonenbunker

Logo Maastro in de beste handen

 Bezoek aan de Protonenbunker van

de Maastro clinic te Maastricht Donderdag 

11 januari 2020

Ontvangst vanaf 

10.00 uur 

Locatie 

Maastro clinic Maastricht 

Doctor Tanslaan 12 

6229 ET Maastricht 

 

 Op 11 januari 2020 zijn we te gast bij de “Protonenbunker” van de Maastro clinic. 

In deze bunker staat een protonenversneller opgesteld, waarmee tumoren met een zeer grote mate van nauwkeurigheid kunnen worden bestraald. Nederland heeft drie locaties met een protonenversneller waarvan één in Maastricht. Vanwege de zeer kleine bouwlocatie en de zeer bijzondere bouwconstructie met o.a. betonwanden van 3 meter dik, is hier voor een “kleine protonenversneller” gekozen. In februari 2018 is de protonenversneller onder zeer grote belangstelling met behulp van een bouwkraan vanaf een parkeerplaats van het UMC+ in de bunker gehesen en is gewerkt aan het operationeel maken van dit instrument. Op 7 februari 2019, werd de eerste patiënt behandeld in dit nieuwe behandelingscentrum. 

Tijdens de presentatie zal de werking van de protonenversneller worden uitgelegd en wat de bouwkundige, installatietechnische en logistieke problemen waren waarmee men in Maastricht te maken kreeg. 

Natuurlijk kunnen we uit veiligheidsoverwegingen en rekening houdend met de privacy van de patiënten, niet vrij door het gebouw lopen, maar de inleiders zullen ons zeker een interessant programma met rondleiding bieden. 

Het programma is als volgt: 

  • • 09.45 Melden aan de receptie van de Maastro clinic op nivo 0. Daar wachten we tot we compleet zijn. Daarna gaan we gezamenlijk naar nivo 3, alwaar de presentatie zal plaatsvinden. 

Vereniging van Ingenieurs in Zuid-Limburg 

Opgericht in 1916 KvK: Maastricht 40203042, IBAN: NL62 RABO 0173 6306 85 2 / 2 www.vizl.eu  

  • • 09.50 - 10.00 uur ontvangst met koffie en vlaai 
  • • 10.00 - 10.45 uur presentatie door de heer Geert Bosman 
  • • 1045 - 11.30 uur rondleiding bij Iberion (protonen) 

 Op internet kunt u via de zoektermen Maastro.nl en “protonen therapie” meer informatie lezen over dit onderwerp. 

Enkele praktische zaken: 

  • • Er kunnen maximaal 30 personen deelnemen aan deze excursie We geven voorrang aan leden van onze vereniging Aangemelde introducees worden in tweede instantie ingedeeld bij de groep deelnemers Deelname is op basis van tijdstip van aanmelding 
  • • Aanmelden was tot en met 20 november en verder doorgeschoven naar 10 januari 2020
  • • Parkeren kan tegen betaling in de Parkeergarage van Maastricht UMC+, Prof. P. Debyelaan 25 6229 HX Maastricht 

 

Kosten: 

De eigen bijdrage is vastgesteld op € 5 per persoon. 

Aanmelden kan bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

661e Ledenbijeenkomst "Jaardiner" Activiteit

Jaardiner in Kasteel Elsloo

Vrijdag 28 juni 2019 - 19.00 uur

Wij nodigen U en  eventuele partner, uit om deel te nemen aan

ons jaardiner.

Dit zal plaatsvinden op 28 juni 2018 in Kasteel Elsloo

Kasteel Elsloo

JaardinerKasteelElsloo19 1
Volgens de overlevering maakte het oorspronkelijke kasteel in de vroege middeleeuwen deel uit van een complex van militaire gebouwen. Het werd meerdere malen geplunderd door de Noormannen, waarna de locatie bekend werd als ‘Hasloa’ of ‘Escolum’. 
Deze aanduidingen zouden de uiteindelijke naam van het dorp ‘Elsloo’ kunnen verklaren. 
In 1111 wordt de latere burcht als woonplaats van de Heren van Elsloo genoemd. Omstreeks het begin van de 17eeeuw wordt dit kasteel ondermijnd door de snelstromende Maas en raakt in verval.
Later in de 17eeeuw wordt meer oostelijk, halverwege de Maasberg,  het huidige kasteel uitgebouwd vanuit een brouwerij met inpandige watermolen en een hoeve met schuren en stallen. 
Het huidige kasteel bestaat uit een rechthoekig gebouw waar de watermolen in is opgenomen en waar later een ronde inpandige toren is bijgebouwd.
In de loop der eeuwen had het kasteel verschillende adellijke families als eigenaren. De laatste private eigenaar, de familie Jurgens, heeft het kasteel in 1959 nagelaten aan de gemeente Elsloo.

Het kasteel is nu eigendom van ‘Het Limburgs Landschap’ en wordt door de familie Meijers geëxploiteerd als hotel-restaurant.

 

Vanaf 18.30 uur zal de ontvangst - bij goed weer – buiten op het terras plaatsvinden. 
Na ons welkomstdrankje zullen we dineren in de Grimaldizaal.

Om 19.00 uur worden we aan tafel verwacht voor ons 3-gangendiner.

Wij verzoeken u het aanvangstijdstip aan te houden, om te voorkomen dat een en ander te ver in de tijd uitloopt.

Het menu is als volgt samengesteld:
Voorgerecht:

Carpaccio van kabeljauw /antiboise-dressing / aardappel-appelsalade / groene salade / gerookte paling / basilicum crème

Hoofdgerecht:
Tournedos van Maas-Rijn-IJssel-rund / drie kleuren wortel / bosui / gebakken paddenstoelen / rozemarijnaardappels uit de oven / jus van verse kruiden

Nagerecht:
Trio van chocolade

Afsluitend zal koffie met zoetigheid worden aangeboden 

Tijdens het diner zal er ook wijn, bier en fris worden geserveerd, welke in de prijs zijn  inbegrepen.

Na afloop kan er nog gezellig worden bijgepraat onder het genot van een voor eigen rekening te bestellen drankje.

Adres van de locatie:

Maasberg 1, 6181 GV, Elsloo

 Parkeren: 

Op de grote parkeerplaats voor het kasteel is voldoende plaats om te parkeren. 
Voor personen, die problemen hebben met traplopen, bestaat de mogelijkheid om de auto elders te parkeren. Deze parkeerplaats is te bereiken via een groene poort aan de Maasberg in de helling

 Kosten:

Voor het genoemde arrangement bedraagt de eigen bijdrage € 35 per persoon.

Aanmelden kan bij:

Huub Dinjens, mailadres:    Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Uw aanmelding voor deze avond ontvangen wij graag voor woensdag 19 juni 2018. 


Uw aanmelding is pas definitief als ook uw eigen bijdrage voor dit jaardiner is voldaan op rekeningnummer NL62RABO 0173 6306 85, t.a.v. VIZL,  onder vermelding van: Jaardiner 2019.

Namens het bestuur:

Theo Nohlmans

William Buil

Wim Carsouw

Huub Dinjens

Herbert Michon

Jo Bergers

- voorzitter

- secretaris

- penningmeester

- commissaris

- commissaris

- commissaris