Opkomende Act.
- Gegevens
- Categorie: Opkomende Activiteiten
- Hits: 2098
Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs bestaat dit jaar 175 jaar. Om dit te vieren organiseren we in het lustrumjaar 2022 meerdere activiteiten.
Eén van deze activiteiten is het KIVI-congres: Op weg naar een Waterstofland
Als je de ambitie hebt om een waterstofland te worden kan dit alleen maar door sturing vanuit de overheid:
voor waterstof dient er gekeken te worden naar: de optimale locatie van de productie, de capaciteit en waarvoor het wordt ingezet. De verwachting is dat hierbij ingrijpende keuzes gemaakt moeten worden.
We pakken het breed aan. Het wordt een drukke dag, we hebben een groot aantal onderwerpen in plenaire en parallelle sessies.
De structuur van het congres is als volgt:
- WAAROM gaan we voor een waterstofland
- HOE ga we het produceren, opslaan en transporteren
- WAT zijn de verschillende toepassingen
Waarom een waterstofland
Voor energietransitie heb je waterstof nodig. Denk daarbij aan seizoensinvloeden en de dagen dat we bijna geen zon en wind hebben.
Produceren, importeren, opslaan en transporteren
De productie is eenvoudig: elektrolyse van water. Hierbij gaat het om de volgende vragen: welk type elektrolyser kun je het beste toepassen. Kan deze met variërende stroom gevoed worden (dynamic power). Wat is het rendement. Wat is de optimale locatie van de elektrolyse installatie. Daarbij wordt eveneens gedacht aan plaatsing op zee, bijvoorbeeld op een productieplatform of een kunstmatig eiland. Wat doe je met de warmte die vrijkomt.
Importeren van waterstof uit landen met meer zonlicht dan in Nederland.
Opslaan van waterstof. Opslaan kan in lege zoutcavernes of in lege gasvelden. Is dit veilig en geeft dit geen lekkage.
Transporteren van waterstof. Transport kan met behulp van daarvoor geschikt gemaakte aardgasleidingen. Gasunie is al bezig met het ontwikkelen van een waterstofnet. Het bevoorraden van tankstations wordt gedaan met behulp van tankauto’s. Het importeren van waterstof uit verreweg landen kan eigenlijk alleen met tankschepen met vloeibaar gas.
Toepassingen van waterstof
Waterstof als stabilisator van het elektriciteitsnet. Dit kan met behulp van Power to Power. Ook gaan we in op het feit dat het nieuwe energienet 2030-2050 niet stabiel genoeg is. Buffering met waterstof biedt dan een oplossing.
Waterstof voor mobiliteit. Er worden nu al waterstof-hybride elektrische auto’s ontwikkeld, die hebben een grotere range en kunnen sneller worden opgeladen. Ook de ontwikkeling van dieselmotoren met directe waterstof inspuiting biedt ruimte voor het vrachtverkeer op grotere afstanden. We zien ook toekomst voor het varen en vliegen op waterstof.
Waterstof voor gebouwde omgeving. Als de Gasunie over 15 jaar het parallelle systeem waterstof en biogas operationeel heeft, kunnen we ook denken aan stationaire brandstofcellen in huizen en gebouwen
Waterstof voor de industrie. Dit is echt complex thema. We belichten of dit echt de optie is en gaan in op de aanpassingen van de installaties.
De cruciale vraag blijft als we dit alles gaan implementeren, is er dan genoeg groene stroom beschikbaar om deze hoeveelheid waterstof te produceren.
Kosten: 5 Euro voor KIVI leden en 40 Euro voor niet-leden. Studenten kunnen gratis deelnemen mits van tevoren aangemeld.
Er is tevens mogelijkheid om via livestream deel te nemen, dit is gratis. Maximaal 200 deelnemers in de zaal dus wacht niet te lang met aanmelden!
- Gegevens
- Categorie: Opkomende Activiteiten
- Hits: 2173
Invitation for the online DIK seminar
“The Future of TRANSPORT in the Euregion Maas-Rhine” 14/10/2021
Hydrogen, trains, boats.... They are all technological solutions that could contribute to the future of transport or present innovation and trends that could change the way in which we are used to see certain technologies. Each country is different in terms of laws, regulations, infrastructures, available resources and knowledge. As a result, countries in the Euregion Maas-Rhine are all using different technological solutions within their specific governmental climate. This event aims at providing you an overview of the innovations and trends in the transport sector that will be used in the future for Germany, Belgium and the Netherlands.
Goal: connecting international engineers and interestees of sustainable transport
When:Thursday 14 October 2021
Where:Online
Moderator:ir. DieudonnéeCobben
15:45 - Login of the participants
16:00 - Welcome:ir. Dieudonnée Cobben
16:05–1stspeaker:MARTENSAdwin–ManagingDirector–WaterstofNet
Title:The role of hydrogen in the future of transport & the transport of hydrogen itself
16:25-2ndspeaker:MELTZERKatharina–ProjectManagerHydrogenTrains–Siemens
Title:Hydrogen as energy carrier of the future: Project H2goesrail
16:45PAUSE
16:55–3rdspeaker:THIEBAUT Hélène–Communication Manager–Port of Liège
Title:The future of ports in a changing world
17:15–4thspeaker:DEERENBERG Michiel–Program Manager Innovation –ProRail
Title: An innovative track to sustainable rail transport
17:35–WrappingUpirDieudonnéeCobben
17:45 Endoftheseminar
LANGUAGE: all in ENGLISH
SPEECH:15min–QUESTIONS:5min
REGISTRATION
Sendane-mailwithyourName,Address,PhoneNumberandNameofyour(Engineering)organisationto:
Overview SPEAKERS
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
x